Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης

Σχεδιασμός: Κ. Καραδημητρίου, επιστημονική επιμέλεια: Ν. Καστρίτη, Δ. Κουκίου, Αθήνα 2007

Το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο από το «Παιχνίδι της Χήνας», το οποίο κυκλοφόρησε ευρύτατα τον 19ο αι. στην Ευρώπη. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά άνω των έξι ετών. Κύριος στόχος των σχεδιαστών είναι η ψυχαγωγία και η γνωριμία των παικτών με τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τις δυνάμεις που συμμετείχαν και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικούς ρόλους σ` αυτόν.

Το υλικό για την κατασκευή του αντλήθηκε από αντιπροσωπευτικά κειμήλια και εικαστικό υλικό που βρίσκονται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στη συσκευασία εμπεριέχεται συνοδευτικό έντυπο με ερμηνευτικό υλικό των εικόνων, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά το παιχνίδι με τις κατάλληλες δραστηριότητες.

Το παιχνίδι μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μουσείο προκειμένου να συνδεθούν οι παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτό με τα αντίστοιχα φυσικά αντικείμενα (πίνακες, όπλα, ενδυμασίες κ.τλ.) που βρίσκονται στην έκθεση των αντικειμένων του Μουσείου.

Ο σχεδιασμός του εκφράζει ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά (πιόνια, λεζάντες κ.τ.λ.) μια σύγχρονη σχεδιαστικά πρόταση και εξασφαλίζει χαμηλό κόστος παραγωγής, ανθεκτικά υλικά για αντοχή στη χρήση και το χρόνο και την απαιτούμενη ασφάλεια για τους μικρότερους παίκτες.