Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ομαδικές επισκέψεις σχολείων

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020:

Για τηλεφωνική κράτηση για τις ομαδικές επισκέψεις παρακαλούμε επικοινωνήστε από τις 10 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ 09:30 και 14:00.

Για τηλεφωνική κράτηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον αντίστοιχο αρμόδιο από τις 17 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ 09:30 και 14:00.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

- Το Mουσείο δέχεται ομαδικές επισκέψεις από Τρίτη έως και Κυριακή (ώρες 09:00-14:00). Απαραιτήτως προσυνεννόηση με την κ. Σταυρούλα Καστρίτση, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 103).

- Τα Εσπερινά Σχολεία και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ε.Ι.Μ. μπορούν να απευθύνονται στην κ. Ιφιγένεια Βογιατζή τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 110).

 

Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές

undefined

Απευθύνεται σε μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία και τη χρηστικότητα της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας (18ου-19ου αι.) μέσα από τη Λαογραφική Συλλογή του Μουσείου.

Υπεύθυνη προγράμματος κ. Αγγέλα Βιδάλη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 116).

Κάθε Πέμπτη, 09:30-11:00. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα. 

 

Όψεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων (18ος-19ος αιώνας)

undefined

Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από το πλούσιο υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου σε περιηγητικά κείμενα, χαρακτικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οι μαθητές μαθαίνουν για τις πτυχές της ζωής των Ελλήνων εκείνη την ιστορική περίοδο (κατοικία, διατροφή, ψυχαγωγία, ασχολίες και εκπαίδευση).

Υπεύθυνη προγράμματος κ. Νικολέτα Ζυγούρη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 220).

Κάθε Τρίτη, 09:30-11:30. Μέχρι 30 μαθητές ανά ομάδα.

Οι ημερομηνίες του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν κλείσει. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν σε λίστα αναμονής σε περίπτωση ακυρώσεων.  

 

 Ας Γνωρίσουμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

undefined  undefined

Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου. Στόχος του προγράμματος: Η κατανόηση της έννοιας συλλογή μέσα από την ομαδοποίηση των αντικειμένων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η γνωριμία με τις σημαντικότερες συλλογές του. Προεργασία στο σχολείο: Μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα δανεισμού μουσειοσκευής για την προετοιμασία των μαθητών.  

Υπεύθυνη προγράμματος κ. Αγγέλα Βιδάλη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 116).

Κάθε Τετάρτη, 09:30-10:45. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.

 

Γαλανόλευκη η θωριά σου

 undefined

Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις σημαίες και άλλα εκθέματα του μουσείου. Ανακαλύπτουν τα σύμβολά τους και γνωρίζουν τη χρήση τους, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού.

Υπεύθυνη προγράμματος κ. Κωνσταντίνα Καλαϊντζή, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 222).

Κάθε Τρίτη, 10:30-12:00. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.

Οι ημερομηνίες του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν κλείσει. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν σε λίστα αναμονής σε περίπτωση ακυρώσεων.  

 

Με τη ματιά των εφήβων

Βιντεοσκοπώντας το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Με την εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι έφηβοι οργανώνουν τη δική τους παρουσίαση των εκθεμάτων μέσα από τα ενδιαφέροντά τους.

Εφηβικές ομάδες επισκέπτονται το Μουσείο επιλέγοντας να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι η επίσκεψη παύει να είναι ενταγμένη στο σχολικό πρόγραμμα και στηρίζεται στην πρωτοβουλία των καθηγητών και των μαθητών που συμμετέχουν.

Οι μαθητές επιλέγουν τα εκθέματα για τα οποία θα ήθελαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και καταγράφουν ό,τι τους ενδιαφέρει διαβαθμίζοντας την πληροφορία. Στη συνέχεια οργανώνουν τη δική τους παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζοντάς την με λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, μουσική και εικόνα και αποτυπώνοντας τις σκέψεις, τους συνειρμούς, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους καταγράφοντάς τα σε βίντεο. Δημιουργείται έτσι ένα πρωτότυπο υλικό, το οποίο καταθέτουν στο σχολείο τους και παρουσιάζουν στους συμμαθητές τους.

Για το Μουσείο, η ερμηνεία των εκθεμάτων από τη σκοπιά των νέων αποτελεί πηγή έμπνευσης. Έτσι μια φορά το χρόνο, στο τέλος του σχολικού έτους, παραχωρεί την Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής για την παρουσίαση των δράσεων των εφηβικών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η βιντεοσκόπηση στο Μουσείο γίνεται με την ευθύνη του σχολείου και την έγγραφη άδεια των γονέων των παιδιών.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Νικολέτα Ζυγούρη, [email protected] ή 210-3237617 (εσωτ. 220).

GALLERY