Παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έχει δημιουργήσει σειρές ψηφιοποιημένων διαφανειών προβολής σε cd (ψηφιοποιημένα slides) με ιστορικά θέματα. Οι εικόνες συνοδεύονται από ερμηνευτικά κείμενα. Τα θέματά τους καλύπτουν σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ενισχύουν το μάθημα της νεοελληνικής ιστορίας. Το υλικό των ενοτήτων προέρχεται κυρίως από τις συλλογές του Μουσείου. Οι σειρές παραχωρούνται επί δανεισμώ σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε άλλους φορείς.

Τα θέματα των ενοτήτων είναι τα ακόλουθα:

  • Τα Όπλα του Αγώνα
  • Peter Von Hess-Εικόνες από την Επανάσταση του 1821
  • Ιωάννης Μακρυγιάννης-Η εικονογραφία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
  • Ο Αθανάσιος Διάκος στην τέχνη
  • Η Ελληνική Επανάσταση σε χαρακτικά και διακοσμήσεις αντικειμένων στην Γαλλία του 19ου αιώνα
  • Το Έπος του 1940 στη λαϊκή εικονογραφία
  • Η γυναίκα του 1940 στα ΜΜΕ της εποχής

Για πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Νικολάου στο τηλ. 210 3237617 (εσωτ. 213).

Μουσειοσκευή

Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης

Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης» είναι εμπνευσμένο από το «Παιχνίδι της Χήνας», το οποίο κυκλοφόρησε ευρύτατα τον 19ο αι. στην Ευρώπη.  Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά άνω των έξι ετών. Κύριος στόχος των σχεδιαστών είναι η ψυχαγωγία και η γνωριμία των παικτών με τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τις δυνάμεις που συμμετείχαν και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικούς ρόλους σ` αυτόν.

Το υλικό για την κατασκευή του αντλήθηκε από αντιπροσωπευτικά κειμήλια και εικαστικό υλικό που βρίσκονται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στη συσκευασία εμπεριέχεται συνοδευτικό έντυπο με ερμηνευτικό υλικό των εικόνων, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά το παιχνίδι με τις κατάλληλες δραστηριότητες.

Το παιχνίδι μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μουσείο προκειμένου να συνδεθούν οι παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτό με τα αντίστοιχα φυσικά αντικείμενα (πίνακες, όπλα, ενδυμασίες κ.τλ.) που βρίσκονται στην έκθεση των αντικειμένων του Μουσείου.

Ο σχεδιασμός του εκφράζει ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά (πιόνια, λεζάντες κ.τ.λ.) μια σύγχρονη σχεδιαστικά πρόταση και εξασφαλίζει χαμηλό κόστος παραγωγής, ανθεκτικά υλικά για αντοχή στη χρήση και το χρόνο και την απαιτούμενη ασφάλεια για τους μικρότερους παίκτες.