Ελληνική Κληρονομιά, Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος –19ος αι.
Ελληνική Κληρονομιά, Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος –19ος αι.

Με την ευκαιρία της Ουγγρικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας στην Αθήνα οργανώνει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την έκθεση «Ελληνική Κληρονομιά. Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος- 19ος αιώνας». Η έκθεση συνεχίζει το πολιτιστικό της ταξίδι μετά την πρώτη παρουσία της στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης στις 2 Απριλίου 2009 υπό την αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μετά την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σήμερα παρουσιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη διαδρομή των Ελλήνων από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και από τα βλαχόφωνα χωριά του Μετσόβου και της Μοσχόπολης στην κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Αυστροουγγαρία με τη δημιουργία των ελληνικών κομπανιών και κοινοτήτων, με την ίδρυση εκκλησιών και σχολείων, που συνέβαλαν στην διατήρηση της γλώσσα, της εθνικής ταυτότητας, της ιστορίας και της ορθόδοξης θρησκείας των πατέρων τους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά λιθογραφίες, χειρόγραφα της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, θρησκευτικές εικόνες, γλυπτά, εφημερίδες του 1821 και 1826, καθώς και εκκλησιαστικά αντικείμενα, προσφορά μουσείων και ιδιωτικών συλλογών.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου – 11 Ιουνίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 9:00 – 14:00
Είσοδος Ελευθερη