ΕΝΘΥΜΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΟΘΩΝΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (Αίθουσα 14)
ΕΝΘΥΜΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΟΘΩΝΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ (Αίθουσα 14)

Ο θρόνος που χρησιμοποιήθηκε από τον βασιλέα Όθωνα (1833-1862) και αργότερα από τον Γεώργιο Α΄ (1863-1913) κοσμούσε την επιβλητική Αίθουσα του Θρόνου στον πρώτο όροφο των Ανακτόρων των Αθηνών. Έφερε βυσσινί βελούδινο παραπέτασμα με χρυσά κρόσσια και σιρίτια και ξυλόγλυπτη επιχρυσωμένη επίστεψη με φυτικό διάκοσμο.

Στην αίθουσα υπάρχουν επίσης το γραφείο του βασιλιά Γεωργίου Α΄, καθώς και άλλα έπιπλα, προσωπογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των βασιλέων της δυναστείας του Γεωργίου. Μεταξύ αυτών και τα περίτεχνα γαμήλια στέφανα που ανήκαν στο βασιλικό παρεκκλήσι.

Οι γυναικείες ενδυμασίες είναι χαρακτηριστικές του τύπου που καθιέρωσε για τις Κυρίες των Τιμών η βασίλισσα Όλγα. Η ενδυμασία αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τη γιορτινή ενδυμασία της Αττικής και του αυλικού ενδύματος της τσαρικής Ρωσίας.

Διακρίνονται οι ενδυμασίες της Αγγελικής Μωραϊτίνη, το γένος Μαντζαβίνου, της Ευφροσύνης Κορομηλά και της Μαρίας Γαρδικιώτη-Γρίβα. Η αντρική φορεσιά με φουστανέλα είναι η επίσημη στολή πρεσβευτή και ανήκε στον Ιωάννη Γεννάδιο, πρέσβευτή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία.