ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 17ος - 19ος αι. Δυτική Μακεδονία - Ύδρα - Αθήνα. Αποτυπώσεις 1936-1942
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 17ος - 19ος αι. Δυτική Μακεδονία - Ύδρα - Αθήνα. Αποτυπώσεις 1936-1942

Παρουσιάζονται μοναδικά αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά σχέδια, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από αρχοντικά του 17ου - 18ου - 19ου αιώνα, όπως αυτά σώζονταν μέχρι και τη δεκαετία του 1940. Η εργασία, οργανωμένη από τον πρωτοποριακό Σύλλογο Ελληνική Λαϊκή Τέχνη, είχε σκοπό να μελετήσει, να προστατεύσει και να αναζωογονήσει την αρχιτεκτονική παράδοση, σε μία εποχή όπου ήδη ήταν εμφανής η επικράτηση του μοντερνισμού αλλά δεν είχε αρχίσει η μαζική καταστροφή χάριν της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Το υλικό είχε αποτυπώσει ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών υπό την εποπτεία του καθηγητή τους Δημήτρη Πικιώνη. Πέρα από την επιστημονική τους αξία, τα σχέδια είναι από μόνα τους άξια καλλιτεχνήματα δημιουργών που στη μετέπειτα πορεία τους διέπρεψαν στο χώρο τους, όπως οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Μωρέτης, Αλεξάνδρα Πασχαλίδου-Μωρέτη, Γιώργος Γιαννουλέλλης κ.α. και οι ζωγράφοι Νίκος Εγγονόπουλος και Γιάννης Τσαρούχης. 

Η μοναδική αυτή συλλογή που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αποτυπώσεως της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Κυρίως είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για κτήρια ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας και ιστορικού πλούτου, που σήμερα έχουν κατεδαφιστεί ή στέκουν βαριά αλλοιωμένα.
Η έκθεση πλαισιώνεται από σχετικά αρχιτεκτονικά ξυλόγλυπτα, και άλλο υποστηρικτικό υλικό, από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13 (Πλ. Κολοκοτρώνη)
Ώρες λειτουργίας 9 π.μ. - 2 μ.μ.