Τουφέκι μου Περήφανο, Σπαθί μου παινεμένο - Σελίδες από το 1821
Τουφέκι μου Περήφανο, Σπαθί μου παινεμένο - Σελίδες από το 1821

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργανώνει την έκθεση «Τουφέκι μου Περήφανο, Σπαθί μου Παινεμένο - Σελίδες από το 1821», στην οποία παρουσιάζονται μοναδικά όπλα από την Ελλάδα της προβιομηχανικής εποχής με σημείο κορύφωσης την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα όπλα που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου και του Ιδρύματος Στεφανή.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τα ποικίλα όπλα (καριοφίλια, πιστόλες, πάλες, γιαταγάνια, παλάσκες κλπ.) τα οποία, εκτός από τεχνολογικά επιτεύγματα είναι και αξιοπρόσεκτα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και τον ρόλο που είχαν στην ελληνική κοινωνία της εποχής.

Οι κλεφταρματολοί της Τουρκοκρατίας και οι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ακολουθούσαν ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο ζωής που καθοριζόταν από ένα σύστημα αξιών με τα όπλα σε κεντρική θέση. Ήταν προσωπικά αντικείμενα με μεγάλη συναισθηματική αξία και επιτελούσαν σημαντικό ρόλο στην επίδειξη της κοινωνικής θέσης του κατόχου τους, γι’ αυτό και διακοσμούνταν με εξαιρετική επιμέλεια και πλούτο.

Τα δημοτικά τραγούδια περιγράφουν με ζέση την απεριόριστη αγάπη και τον ξεχωριστό σεβασμό που ένιωθαν για τα όπλα τους, αφού μαζί αντιμετώπιζαν τις αντιξοότητες του αγώνα και τις χαρές της νίκης. Θησαυρός πληροφοριών για τα όπλα που χρησιμοποίηθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Αγώνα της Ανεξαρτησίας είναι επίσης οι γλαφυρές αναφορές ξένων και Ελλήνων της εποχής. Έτσι η μελέτη και παρουσιαση των όπλων αυτών δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με αυτήν του κλεφταρματολισμού και της Επανάστασης.

Η έκθεση διοργανώθηκε παράλληλα με την έκδοση του μνημειώδους τόμου «Τα Όπλα της Ελλάδας και των Βαλκανικών Γειτόνων της κατά την Οθωμανική περίοδο», του διεθνούς κύρους ειδικού Δρος Ρόμπερτ Έλγκουντ από τις εκδόσεις Τhames & Hudson/Polaris.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.