Γλυπτά

Η Συλλογή περιλαμβάνει έργα τέχνης (προπλάσματα, τελειωμένα έργα και αντίγραφα) σε μάρμαρο, ξύλο, κράμα χαλκού, γύψο κ.ά. φιλοτεχνημένα από Έληνες και ξένους γλύπτες, τα οποία σχετίζονται με πρόσωπά και γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Χωρίζονται στις παρακάτω κύριες ενότητες:

 • Αγάλματα: μαρμάρινο επιτύμβιο άγαλμα από τον τάφο του Μ. Μπότσαρη γνωστό ως Παιδούλα,  έργο P. J. David d’Angers, μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης από τον Γ. Βρούτο, μαρμάρινο γλυπτό σύμπλεγμα γυναίκας με ερωτιδέα από τον Γ. Βιτάλη, μαρμάρινη Μούσα από τον Λ. Δρόση κ.ά.
 • Αγαλματίδια: χάλκινος έφιππος αδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη από τον Μ. Τόμπρο, ο ψυχογιός του Καραϊσκάκη, ξυλόγλυπτο αγαλματίδιο του 1830 κ.ά.
 • Προτομές: βασίλισσα Όλγα και Αλ. Υψηλάντης από τον Ι. Κόσσο, Σπ. Τρικούπης από τον Γ. Βιτάλη, βασίλισσα Αμαλία από τους αδελφούς Φυτάλη, Ι. Αλ. Σούτσος από τον Γ. Βρούτο, Ι. Καποδίστριας από τον S. Galberg, κόμης Fr. North από τον Ι. Β. Καλοσγούρο κ.ά.
 • Θυρεοί και εμβλήματα: μαρμάρινα οικόσημα των οικογενειών Αργέντη και Ραγκαβή, ξύλινος βενετικός θυρεός από προξενείο νησιού του Αιγαίου κ.ά.
 • Ανάγλυφες πλάκες: γύψινη ανάγλυφη ασπίδα για τη διακόσμηση του Παναθηναϊκού Σταδίου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, κτητορική πλάκα του ρολογιού του Έλγιν στην Αθήνα, μαρμάρινη επιγραφή από άγαλμα του Καποδίστρια στο Ορφανοτροφείο Αίγινας κ.ά.
 • Μετάλλια - Πλακέτες: σειρά χυτών χάλκινων μεταλλίων με ανάγλυφες προτομές προσωπικοτήτων του 1821 όπως οι Fabvier, Eynard, Κανάρης κ.ά., έργα του P. J. David d’Angers (περί το 1830), χάλκινο μετάλλιο με προτομή του Ν. Σκουφά από τον Β. Φαληρέα, προπλάσματα για το μετάλλιο του ελληνοβουλγαρικού πολέμου του 1913 από τον Γ. Ιακωβίδη κ.ά.
 • Νεκρικά προσωπεία ιστορικών προσώπων: του Ι.Μεταξά από τον Απάρτη, του Δ. Ζαμπάκου από τον Λ. Σώχο κ.ά..
 • Συλλογή ποικίλων γλυπτών από τα Ανάκτορα, που προέρχεται από το Μουσείο Γεωργίου Α΄: διακοσμητικές ανθοστήλες, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια, βαρόμετρα και αγάλματα όπως οι αρχαιοπρεπείς διακοσμητικές συνθέσεις του Α.  Carrier, το ωραίο άγαλμα τοξοβόλου-γνωστό ως Μετά την Μάχη- του E. Pigault, το γλυπτό ρολόι από την Διεθνή Έκθεση Παρισίων του 1867 από τον E. Piat κ.ά.

Ακροπρώρων, Τμημάτων & Ομοιωμάτων Πλοίων

Η Συλλογή περιλαμβάνει:

 • Ακρόπρωρα πλοίων κυρίως του ναυτικού αγώνα του 1821 που αποτελούν εξαίρετα δείγματα της νεοελληνικής ξυλογλυπτικής των αρχών του 19ου αιώνα. Συνεχίζοντας την αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση, οι ναυτικοί του ΄21 έδιναν στα καράβια τους ονόματα θεών ή επιφανών προσώπων της αρχαιότητας (Άρης, Σόλων, Θεμιστοκλής, Επαμεινώνδας κ.ά) και στόλιζαν την πλώρη τους με περίτεχνες επιζωγραφισμένες ξυλόγλυπτες φιγούρες που απεικόνιζαν τις μορφές τους. Διασώζονται τα ακρόπρωρα από πλοία των Μιαούλη, Τσαμαδού, Μπουμπουλίνας, Πάνου, Τομπάζη, Κριεζή, Μπάμπα, Μέξη, καθώς και το ακρόπρωρο της ατμήλατης Καρτερίας.
 • Ομοιώματα πλοίων και πυρπολικών του Αγώνα, όπως το μοντέλο του πλοίου Άρης του Αν. Τσαμαδού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κατασκευάστηκε από κομμάτι ξύλο προερχόμενο από το ίδιο το πλοίο όταν βυθίστηκε το 1921 στη Σαλαμίνα ή το ξύλινο ομοίωμα του σκελετού του εμπορικού πλοίου Πάραλος του Σαχτούρη, που χρησιμοποιήθηκε και ως πυρπολικό κατά την Επανάσταση του 1821.
 • Τμήματα από τον κέλητα (βάρκα) του Ανδρέα Μιαούλη, από τη βασιλική άκατο Ουρανία του Όθωνα κλπ.
GALLERY