Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήξερες ότι το "Καρτερία" ήταν το πρώτο ατμόπλοιο στον κόσμο...

Η φρεγάτα "Ελλάς" και η "Καρτερία", το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο. Λιθογραφία από το λεύκωμα του Karl Krazeisen, Bildnisse ausgezeichneter Griechen und Philhellenen, nebst einigen Ansichten und Trachten. Μόναχο, 1831 Η φρεγάτα "Ελλάς" και η "Καρτερία", το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο. Λιθογραφία από το λεύκωμα του Karl Krazeisen, Bildnisse ausgezeichneter Griechen und Philhellenen, nebst einigen Ansichten und Trachten. Μόναχο, 1831
... που έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις;

Τον Σεπτέμβριο του 1826 έφτασε στο Ναύπλιο το Perseverence, το μοναδικό από τα έξι ατμόπλοια, που χρηματοδοτήθηκαν από το δεύτερο αγγλικό δάνειο, με ουσιαστική συμμέτοχη στον Αγώνα. Μετονομάστηκε σε Καρτερία.

Ο Samuel Howe, που υπηρέτησε στο πλοίο ως γιατρός γράφει: "Ήταν ένα όμορφο, δυνατό καράβι, μεγάλο σαν κορβέτα με οκτώ κανόνια των 68 που έριχναν πυκνά πυρά σε ευθυτενή τροχιά … το είχαν εφοδιάσει με μηχανή δυσανάλογη για το βάρος του … πολύ πρόχειρα φτιαγμένη για να βασιστεί κάνεις σε αυτήν. Το κυβερνούσε ο σεμνός και έμπειρος Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ, στου οποίου τη σύνεση και τις ακούραστες προσπάθειες η Ελλάδα οφείλει το πρώτο εθνικό καράβι". 

Το Καρτερία ήταν ένα προβληματικό πλοίο, λόγω της πειραματικής του τεχνολογίας, και συχνά παρουσίαζε βλάβες. Είχε, ωστόσο, εκπληκτική δύναμη πυρός και η ατμοκίνηση του έδινε πλεονέκτημα στην άπνοια ή κόντρα στον άνεμο. Συνέβαλε αποφασιστικά στις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος (κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό). Παροπλίστηκε το 1830 και ελλιμενίστηκε στον ναύσταθμο του Πόρου. Δεν επανήλθε στην ενεργό δράση και μετά το 1841 δεν αναφέρεται στους ναυτικούς καταλόγους.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.