Σχολική χρονιά 2022-2023

Ενημέρωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις επισκέψεις στο Μουσείο τη σχολική χρονιά 2022-2023. 

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι σχολικές επισκέψεις στο Εθνικό ιστορικό Μουσείο είναι δωρεάν. 

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα οι κρατήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Μουσείου από τις 4 Οκτωβρίου 2022. Πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στο αντίστοιχο πεδίο. Για να κλείσετε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει πατήστε:

 1. για το πρόγραμμα "Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές" εδώ
 2. για το πρόγραμμα "Μουσικό Ταξίδι στα Χρόνια του Αγώνα" εδώ
 3. για το πρόγραμμα "Ας γνωρίσουμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο" εδώ
 4. για το πρόγραμμα "Γαναλόλευκη η θωριά σου" εδώ  

Για επισκέψεις σχολείων μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής, οι κρατήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου από τις 4 Οκτωβρίου 2022. Η διάρκεια της επίσκεψης είναι μία ώρα και ο μέγιστος αριθμός των μαθητών είναι 50. Περιλαμβάνει:

 • περιήγηση με τη βοήθεια επιστημονικού συνεργάτη του Μουσείου στην επετειακή έκθεση "ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21", η οποία είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
 • περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και στην εκάστοτε περιοδική έκθεση, με καθοδήγηση των καθηγητών ή ξεναγού. Οι εκπαιδευτικοί και οι ξεναγοί που επιθυμούν να γνωρίσουν θεματικά τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου ώστε να προετοιμάσουν την επίσκεψη με τους μαθητές τους, μπορούν να συμμετάσχουν στις ενημερωτικές μας συναντήσεις που γίνονται μία φορά κάθε μήνα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενημερωτικές συναντήσεις καθώς και για τις ημερομηνίες πραγματοποίησής τους πατήστε εδώ

Για να κλείσετε την επίσκεψή επιλέξτε μεταξύ των παρακάτω:

 1. για επίσκεψη από 09:00 έως 10:00 πατήσετε εδώ 
 2. για επίσκεψη από 10:00 έως 11:00 πατήσετε εδώ
 3. για επίσκεψη από 11:00 έως 12:00 πατήσετε εδώ
 4. για επίσκεψη από 12:00 έως 13:00 πατήσετε εδώ
 5. για επίσκεψη από 13:00 έως 14:00 πατήσετε εδώ
 6. για επίσκεψη από 14:00 έως 15:00 πατήσετε εδώ

Οδηγίες κράτησης: Όπου υπάρχει η ένδειξη «Δηλώστε συμμετοχή στη λίστα αναμονής» σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει κλείσει και ότι, εφόσον δηλώσετε την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να ακυρωθεί η προηγούμενη κράτηση για να οριστικοποιηθεί η επίσκεψή σας. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις διαθέσιμες ημερομηνίες ή να αλλάξετε την ώρα της επίσκεψής σας. Αφού επιλέξετε την ημερομηνία θα σας ζητηθεί να δηλώσετε τα στοιχεία σας σε μία φόρμα. Παρακαλούμε στο πεδίο «σημειώσεις» να συμπληρώσετε το όνομα του σχολείου. Όταν θα κάνετε την κράτηση θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το ΕΙΜ τα Σαββατοκύριακα μπορούν να κλείσουν την επίσκεψή τους τηλεφωνικά επικοινωνώντας με το 210-3237617 (εσωτ. 103, 203). 

Επιπλέον, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης ή και για ανάλυση των θεματικών ενοτήτων της επετειακής έκθεσης στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν την Ψηφιακή Ξενάγηση της έκθεσης. Οι σχολικές ομάδες μπορούν να επιλέξουν να εξετάσουν θέματα όπως: ο προεπαναστατικός κόσμος, τα Οθωμανικά Βαλκάνια, ποιοι ήταν οι αγωνιστές, πώς πολεμούσαν, τα όπλα τους και η χρήση τους, η καθημερινότητά τους, η πίστη, η επιστήμη και οι δεισιδαιμονίες, ο θάνατος στη μάχη, οι γυναίκες, τα παιδιά, η αιχμαλωσία και η προσφυγιά, η συμπαράσταση από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι εφημερίδες του Αγώνα, οι πολιτικές διακηρύξεις και τα Συντάγματα των αγωνιστών, η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, οι αλλαγές που επέφερε η Επανάσταση, η δικαίωση ή όχι των αγωνιστών.

Το Μουσείο ανοίγει κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (210-3237617, εσωτ. 103 και 203) σε απογευματινές ώρες για να υποδεχτεί Εσπερινά Σχολεία και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα οποία κατά καιρούς υποδέχονται επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ Άνω των 18 ετών: 5€
Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη & Οικία και Ατελιέ Τέτση (Ύδρα): 4€
Φοιτητές και άνω των 65 ετών: 3€
Ελεύθερη είσοδος: Κυριακές, 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου και 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.