Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α)

Διάρκεια Έκθεσης
Νοέμβριος 2022 - Δεκέμβριος 2023
Ημ. εκδήλωσης
Επισημα εγκαίνια 22/11/2022, ώρα 19:00
Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη- Παρασκευή 9:00- 16:00, Σάββατο - Κυριακή, 10:00 – 16:00
Τοποθεσία
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα, 10561
Η Μικρασιατική Εκστρατεία στον ανακαινισμένο χώρο υποδοχής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Από τη Μεγάληστη σύγχρονη Ελλάδα Μέρος Α min

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) σας καλωσορίζει στον ανακαινισμένο χώρο υποδοχής του με την έκθεση: «Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)», η οποία παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων και το δεύτερο, που θα ακολουθήσει το 2024, αφορά στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

1 min 

Η έκθεση ξεκινά με ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις περιοχές, όπου άνθισε ο Ελληνισμός στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Ένας εικονογραφημένος πολεοδομικός χάρτης της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός διαδραστικού εκθέματος, με τη βοήθεια του οποίου ο επισκέπτης περιδιαβαίνει στις συνοικίες της Σμύρνης και αντλεί πληροφορίες για αυτές και τα κτήρια της πόλης πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1922. 

Στο κύριο μέρος της έκθεσης, φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, τα γεγονότα της εκστρατείας και της Καταστροφής. Η έκθεση βασίζεται στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της μικρασιατικής εκστρατείας που έχει κατατεθεί στο ΕΙΜ. Επιχειρεί με συνοπτικά και σαφή κείμενα να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελίξεων τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο στη διάρκεια των ετών 1919-1922 που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της εκστρατείας. Παράλληλα εστιάζει στον ανθρώπινο παράγοντα δίνοντας βήμα στις προσωπικές μαρτυρίες στρατιωτών, διπλωματών πολιτικών και προσφύγων. Γίνονται αναφορές σε όχι και τόσο γνωστά, στο ευρύ κοινό, γεγονότα όπως η ανθρωπιστική δράση που αναπτύχθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας από ιδιωτικά σωματεία, η συστηματική καταγραφή των εξελίξεων από καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, η δράση των υγειονομικών στην πρώτη γραμμή και τα μετόπισθεν, οι πρωτοβουλίες για αυτονόμηση των περιοχών της Δ. Μικράς Ασίας το καλοκαίρι του 1922. Η αφήγηση της εκστρατείας κλείνει με  την καταστροφή της Σμύρνης, την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα και την απόφαση της ανταλλαγής των πληθυσμών του 1923, που σήμανε την αρχή μιας νέα πραγματικότητας για την Ελλάδα και την Τουρκία.

 DSC 0084 min

Η τελευταία ενότητα αναπτύσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, η οποία μετατρέπεται σε έκθεμα, καθώς εκεί διαδραματίστηκε το τελευταίο κεφάλαιο της Καταστροφής, η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Εκεί, εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα γεγονότα που ακολούθησαν την καταστροφή.

→ Δείτε εδώ το πρόγραμμα των προγραμματισμένων ξεναγήσεων στην έκθεση.

Παρακολουθείστε την εκδήλωση των εγκαινίων

→ BLOD Lectures On Demand: Εγκαίνια της έκθεσης «Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα» (Μέρος Α΄)

Μαλλούχου-Tufano Φανή, Καστρίτη Νατάσα, Ριζάς Σωτήρης, Αλιβιζάτος Νίκος, Μαυρογορδάτος Γιώργος, Κουζέλη Λαμπρινή | Γλώσσα: Ελληνική

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για τη δυνατότητα προγραμματισμού ομαδικής ξενάγησης επικοινωνήστε με τους επιμελητές της έκθεσης:

Ιφιγένεια Βογιατζή, τηλ. 210 3237617 (εσωτ. 110), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νατάσα Καστρίτη, τηλ: 210 3237617 (εσωτ.106), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, τηλ: 210 3237617 (εσωτ: 107) email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νίκη Μαρκασιώτη, τηλ: 210 3237317 (εσωτ: 205) email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Η έκθεση στα Μ.Μ.Ε.

Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη σύγχρονη Ελλάδα, εκεί όπου συνέβη η Δίκη των Έξι (www.pontosnews.gr | 23.11.2022)

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Δίκη των Εξ εκεί που συνέβη… (www.monopoli.gr | 22/11/2022)

Η ζωή στη Μικρά Ασία πριν την καταστροφή (ΤΑ ΝΕΑ | 22/11/2022)

«Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (www.elculture.gr)

 

MikraAsia eBanner 728x90 02

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.