ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21: ΝΑΥΠΛΙΟ

Ο Κολοκοτρώνης μετά τη μάχη εναντίον του στρατού του Δράμαλη πασά. Λιθογραφία του Peter von Hess [1852] Ο Κολοκοτρώνης μετά τη μάχη εναντίον του στρατού του Δράμαλη πασά. Λιθογραφία του Peter von Hess [1852] ΕΙΜ, Συλλογή Χαρακτικών
Διάρκεια Έκθεσης
Μάιος 2021- Ιούλιος 2022. Παράταση έως μέχρι 10 Ιανουαρίου 2023
Ημ. εκδήλωσης
Εγκαίνια 22 Μαΐου 2021
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα, Πέμπτη & Σάββατο: 10.00-15.00, Τετάρτη & Παρασκευή: 10.00-15.00 & 17.00-20.00 Κυριακή: 10.00-14.00. Τρίτη κλειστά. Δευτέρα είσοδος ελεύθερη
Τοποθεσία
Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου- Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23, 21100 Ναύπλιο
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ταξιδεύει στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους αναδεικνύοντας πτυχές της Επανάστασης του 1821, με έμφαση στα γεγονότα της Πελοποννήσου.

Οι θεματικές της έκθεσης ακολουθούν την ιστορική αφήγηση της κεντρικής επετειακής έκθεσης του ΕΙΜ. Τα αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και το πλούσιο αρχειακό υλικό, συνομιλώντας με τα ζωγραφικά έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης Ναυπλίου, φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την έλευση του βασιλιά Όθωνα.

Η έκθεση ξεκινά με το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, την κατάσταση στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, με το οποίο αναδεικνύεται η πνευματική προετοιμασία μέσα από το κίνημα του Νεολληνικού Διαφωτισμού και των εκπροσώπων του και απαντά στο ερώτημα πώς ένας χάρτης, μπορεί να γίνει εθνεγερτικό μέσο. Ο Όρκος του Φιλικού μέσα από εμβληματικά έργα μεταφέρει το κλίμα, τον παλμό και την αφοσίωση όσων αφιερώθηκαν στην προετοιμασία της Επανάστασης.

Ακολουθεί η έναρξη της Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και στον ελλαδικό χώρο, ενώ παρουσιάζονται οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών όπου επικράτησε η Επανάσταση, σε σχέση με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και την οικονομική τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διάδοση του Αγώνα σε όλες τις περιφέρειες της Πελοποννήσου και κυρίως στα γεγονότα του Ναυπλίου.

Mια από τις αίθουσες είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, με στόχο να αναδειχτούν οι διαφορετικοί κόσμοι που εκπροσωπεί ο καθένας και οι λόγοι που τους ένωσαν σε έναν κοινό σκοπό. Ανάμεσά τους, τιμώμενο πρόσωπο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που η πορεία του συνδέθηκε ιδιαίτερα με την πόλη του Ναυπλίου.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κάτω όροφο παρουσιάζεται η συμβολή του Τύπου στην ενίσχυση και διάδοση των ιδεών και των γεγονότων της Επανάστασης. Διαδραστικό έκθεμα επιτρέπει στον επισκέπτη να ξεφυλλίσει τις εφημερίδες της Επανάστασης Ελληνικά Χρονικά, Φίλος του Νόμου καθώς και τον ξένο τύπο της εποχής.

Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου ξεδιπλώνεται η συμβολή του Φιλελληνικού Κινήματος στην ενίσχυση του Αγώνα, καθώς και η διπλωματική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η μετάβαση από τη διεθνή καταδίκη στην αναγνώριση της Επανάστασης και στη ναυμαχία του Ναυαρίνου που προαναγγέλλει την κατάληξη του Aγώνα.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών θεσμών των επαναστατημένων Ελλήνων. Γίνεται επίσης αναφορά στη διακυβέρνηση του Καποδίστρια, στις εξελίξεις στο συνοριακό ζήτημα και στην προσφορά του ελληνικού θρόνου στον Όθωνα.
Ακολουθεί η καθημερινή ζωή των αγωνιστών και του άμαχου πληθυσμού, η ανάπαυλα από τη μάχη, η ζωή των γυναικών και των παιδιών, που ενώ συνέχιζαν τις ενδοοικογενειακές ασχολίες διακρίθηκαν και στο πεδίο της μάχης.

Στην τελευταία αίθουσα, μέσα από εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις της μετεπαναταστικής περιόδου παρουσιάζονται αφενός ο πόλεμος στην ξηρά και στη θάλασσα και αφετέρου η ίδρυση του ελληνικού κράτους, η τύχη των αγωνιστών και η προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας.

 

Στο πλαίσιο:undefined

 Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινή

υλοποιείται με την υποστήριξη

image006

Τεχνολογική υποστήριξη:

ΙΤΕlogo min

 


Η έκθεση στα Μ.Μ.Ε.

Γ. Διδασκάλου: Η Ιστορία μας, έμπνευση για το μέλλον (www.anagnostis.org | 24/05/2021)

Εθνική Πινακοθήκη - "Επανασύσταση 1821: Ναύπλιο", 22 Μαΐου 2021 - 30 Ιουνίου 2022 (www.discovernafplio.gr | 05/2021)

Video

Πολυμέσα

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.