Ήξερες ότι το πρώτο κόμικς «αμερικάνικου» τύπου που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα...

...ήταν τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» των εκδόσεων «Ατλαντίς»;

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, η ελληνική εκδοχή των αμερικάνικων Classics Comics του Albert Lewis Kanter (που μετονομάστηκαν σε Classics Illustrated από το 1947), πρωτοκυκλοφόρησαν την 1η Μαρτίου 1951, από τις εκδόσεις «Ατλαντίς» των Μικρασιατών αδελφών Πεχλιβανίδη. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε ελάχιστο χρόνο και ανατυπώθηκε δύο φορές. Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία και δύο δεκαετίες αργότερα πέρασε στην ιστορία.

Στη θεματολογία της συμπεριέλαβε, από το 1953, τίτλους εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, που για πρώτη φορά συναντήθηκαν με την 7η Τέχνη. Πάνω από 20 τεύχη αφορούσαν στην Επανάσταση του 1821. Τα περισσότερα διηγούνταν γεγονότα από τη δράση κορυφαίων αγωνιστών ή ιστορικές μάχες, όπως Το Χάνι της Γραβιάς (τχ. 100), αναφέρονταν στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (Αρματολοί και Κλέφτες, τχ. 288 και 294, ο Χορός του Ζαλόγγου, τχ. 304) ή ήταν εμπνευσμένα από λογοτεχνικά έργα βασισμένα στο ’21, όπως ο Λουκής Λάρας του Δ. Βικέλα (τχ. 297) ή η Βαβυλωνία του Στ. Ξένου (τχ. 310).

Μεταξύ των εικονογράφων της σειράς ήταν οι Μέντης Μποσταντζόγλου, Κώστας Γραμματόπουλος, Άκης Αβαγιανός, Γιώργος Βακαλό, κ.ά. Ο Βασίλης Ρώτας υπογράφει τα περισσότερα σενάρια. Άλλοι συγγραφείς ήταν η Ελένη Παπαδάκη, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, η Ειρήνη Φωτεινού κ.ά. Για την ανάπτυξη της ιστορίας, οι συγγραφείς ανέτρεξαν σε ιστορικές πηγές και μελέτες (Ιωάννης Φιλήμων, Αθανάσιος Γούδας), σε εγκυκλοπαίδειες (Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια) και στο δημοτικό τραγούδι, προκειμένου να συνθέσουν μια νέα αφήγηση, προσιτή και οικεία στο νεαρό κοινό.

Όπως σημειώνει ο Άρης Μαλανδράκης (Οι Αριστοκράτες των Κόμικς, Περιοδικό Εννέα, τχ. 36), η ελληνική σειρά, παρά τις όποιες ατέλειες λόγω της έλλειψης πείρας των δημιουργών τους στο πεδίο των κόμικς, αλλά και τους οικονομικούς και χρονικούς περιορισμούς της έκδοσης, αποτέλεσε ένα πρότυπο δείγμα γραφής για την εγχώρια σκηνή και πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς που θα ακολουθούσαν. Καθιέρωσε δε μια δική της αισθητική για το ελληνικό κόμικς, που ακόμη και σήμερα παραμένει αυθεντική και αναγνωρίσιμη.

 

17 min1

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.