70 Χρόνια Φιλίας: Εικόνες της Ελλάδας από τα χρόνια του Πολέμου της Κορέας

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο War Memorial of Korea.

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο War Memorial of Korea το διάστημα από τέλος Οκτωβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου 2023, με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η έκθεση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 70 ετών από τη λήξη του Πολέμου της Κορέας, αποτυπώνει την εικόνα της Ελλάδας τη δεκαετία του 1950 μέσα από φωτογραφίες του Αμερικανού φιλέλληνα Robert McCabe. Είναι η εποχή που η Ελλάδα συμμετέχει στον Πόλεμο της Κορέας με την αποστολή εκστρατευτικού σώματος και αεροπορικού σμήνους, ενώ παράλληλα ξεπερνά ακόμη τις επιπτώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του εμφυλίου και ακολουθεί μια πορεία ανάπτυξης.

 

 χ Έύ ύL 1 min

 

Το κύριο μέρος της έκθεσης είναι 67 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, τις οποίες ο McCabe τράβηξε ως φοιτητής, σε μια εποχή που ελάχιστοι τουρίστες επισκέπτονταν την Ελλάδα. Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει πιο κοντά δύο λαούς πολύ μακρινούς που συνδέθηκαν απρόσμενα σε μια κομβική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης συστήνει την Ελλάδα της εποχής στους Κορεάτες μέσα από ένα σύντομο ιστορικό και ένα χρονολόγιο που εξηγούν πώς η Ελλάδα αποφάσισε τη συμμετοχή της σε έναν πόλεμο τόσο μακρινό. Περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες του McCabe που αποτυπώνουν το ελληνικό τοπίο και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Το τμήμα αυτό της έκθεσης συμπληρώνεται με φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, που αφορούν στην ελληνική παρουσία στον Πόλεμο της Κορέας, καθώς και με αντικείμενα όπως φωτογραφικό άλμπουμ, στρατιωτικά σήματα, κ.ά., τα οποία αποτελούν δάνειο από βετεράνους, όπως τον κ. Επαμεινώνδα Σχινά, και κυρίως από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας.

 χ Έύ ύL 10 min

 

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες του Robert McCabe, αποτυπώσεις του βίου των Ελλήνων της εποχής, δύσκολου αλλά γεμάτου ελπίδα, στο μεταίχμιο των παραδοσιακού και του σύγχρονου τρόπου ζωής που σταδιακά κάνει την εμφάνισή του. Οι φωτογραφίες του McCabe αποτελούν πρόσφατη δωρεά του φωτογράφου προς το Μουσείο.

Ο Αμερικανός Robert McCabe γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934. Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, καθώς ο πατέρας του ήταν ο εκδότης μιας από τις πρώτες εικονογραφημένες εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά το 1954 σε ηλικία 20 ετών. ‘Εκτοτε η Ελλάδα έχει γίνει το δεύτερο σπίτι του. Φωτογραφίες του Robert McCabe έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και πολλά μέρη της Ελλάδας. Έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 15 λευκώματα και κατάλογοι εκθέσεων με φωτογραφίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αμερική, την Αβάνα, την Κίνα και την Ανταρκτική.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.