"Ελληνική Κληρονομιά, Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος – 19ος αι."

Διάρκεια Έκθεσης
23 Μαρτίου – 11 Ιουνίου 2011
Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη - Κυριακή, 08:30 - 14:30
Τοποθεσία
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Περιστύλιο
Η διαδρομή των Ελλήνων από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα χωριά του Μετσόβου και της Μοσχόπολης στην κεντρική Ευρώπη.

 

Με την ευκαιρία της Ουγγρικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας στην Αθήνα οργανώνει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την έκθεση "Ελληνική Κληρονομιά. Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος - 19ος αιώνας". 

Η έκθεση συνεχίζει το πολιτιστικό της ταξίδι μετά την πρώτη παρουσία της στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης στις 2 Απριλίου 2009 υπό την αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μετά την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σήμερα παρουσιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη διαδρομή των Ελλήνων από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και από τα βλαχόφωνα χωριά του Μετσόβου και της Μοσχόπολης στην κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Αυστροουγγαρία με τη δημιουργία των ελληνικών κομπανιών και κοινοτήτων, με την ίδρυση εκκλησιών και σχολείων, που συνέβαλαν στην διατήρηση της γλώσσα, της εθνικής ταυτότητας, της ιστορίας και της ορθόδοξης θρησκείας των πατέρων τους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά λιθογραφίες, χειρόγραφα της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, θρησκευτικές εικόνες, γλυπτά, εφημερίδες του 1821 και 1826, καθώς και εκκλησιαστικά αντικείμενα, προσφορά μουσείων και ιδιωτικών συλλογών.


Είσοδος Ελευθερη

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.