130 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας - Άρτας (1881-2011), σάτιρα & πολιτική

Διάρκεια Έκθεσης
4 Φεβρουαρίου - 10 Ιουνίου 2012
Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη - Κυριακή, 08:30 - 14:30
Τοποθεσία
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Περιστύλιο
Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την ένωση την περιοχών αυτών με την Ελλάδα.

 

Μέσα από την ευρωπαϊκή γελοιογραφία και χαρτογραφία της εποχής αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή διάσταση της μακράς πορείας που ακολούθησε η μακρόχρονη προσπάθεια για την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Θεσσαλίας και της Άρτας, περιοχών που βρίσκονταν υπό την Οθωμανική κυριαρχία.

Η έκθεση οργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Δήμο Βόλου και τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, επετειακά για τα 130 χρόνια από την ένωση την περιοχών αυτών με την Ελλάδα.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διαμόρφωση του χάρτη των Βαλκανίων, το νεοσύστατο Ελληνικό Βασίλειο προσπαθούσε, ανάμεσα στα συγκρουόμενα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών, να υπερασπισθεί και να προβάλει τα αιτήματα του στη σκακιέρα της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από την πολιτική γελοιογραφία ανιχνεύεται το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο της εποχής. Στις γελοιογραφίες αυτές σατιρίζονται, με ανατρεπτικό τρόπο, πρόσωπα και γεγονότα και ασκείται δριμύτατη κριτική στους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής. Οι χάρτες που εκτίθενται χαράχτηκαν σε μια περίοδο που η διεύρυνση του γεωγραφικού χώρου του ελληνικού κράτους και η οριοθέτηση της Θεσσαλίας και Άρτας αποτελούσαν ένα ακανθώδες διπλωματικό ζήτημα των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, ιδεολογικά φορτισμένο.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται πολιτικές γελοιογραφίες των περιοδικών «Il Pappagallo –Le Perroquet», «La Grenouille», «Il Fischietto», «Charivari», «Punch» (περιόδου 1877-1881) χάρτες των H. Kiepert, Stannard, Ιφ. Κοκίδη, Μ. Χρυσοχόου, Ardagh, Otto Neussel, της Γεωδαιτικής Αποστολής, επίσης οθωμανικοί χάρτες στο πλαίσιο της αποτύπωσης και χαρτογραφικής απεικόνισης των ελληνικών περιοχών στο β΄ μισό του 19ου αι. ξυλογραφίες, βιβλία-τεκμήρια και αναμνηστικά πιάτα που κυκλοφόρησαν για την Ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα. Η ιδιωτική συλλογή του βολιώτη συλλέκτη και καθηγητή κ. Δημήτρη Τσούμα, αποτελεί το κύριο σώμα της έκθεσης αποτελεί.

 

Είσοδος ελεύθερη

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.