Λαογραφική συλλογή (αίθουσα 16)

Αντιπροσωπευτικά δείγματα της πλούσιας Λαογραφικής συλλογής του ΕΙΜ

Ενδυμασίες με καβάδι, σιγκούνι, σαγιά και αντερί

Το παλαιότερο ένδυμα, το καβάδι, είναι μακρύ εξωτερικό ένδυμα με μακριά στενά ή πλατιά μανίκια και κατακόρυφο άνοιγμα εμπρός.

Φοριέται συνήθως πάνω από βράκα και πουκάμισο. Κατασκευάζεται είτε από βαμβακερό υφαντό, όπως στην Κάλυμνο, είτε από μεταξωτό ριγωτό και χρυσοποίκιλτο ύφασμα, όπως στο Καστελόριζο και στην παλιά Αθήνα.

Το σιγκούνι είναι χειμερινός, αμάνικος συνήθως επενδύτης, ανοικτός στο μπροστινό μέρος, ο οποίος κατασκευάζεται από χοντρό άσπρο ή μαύρο υφαντό. Ο διάκοσμός του δημιουργείται από ειδικούς τεχνίτες με πολύχρωμα ή μονόχρωμα κεντήματα από μάλλινα νήματα, χοντρά μετάξια, γαϊτάνια, χρυσοκλωστές, πούλιες και χάντρες. Το σιγκούνι, που φορέθηκε σε διάφορες παραλλαγές, πάντοτε πάνω από πουκάμισο, συναντάται είτε κοντό όπως στα Μεσόγεια Αττικής και την Κορινθία είτε μακρύ όπως στο Σούλι και το Πωγώνι.

Ο σαγιάς και το αντερί αποτελούν παραλλαγές του καβαδιού. Ο σαγιάς είναι ένδυμα από βαμβακερό ή βαμβακομέταξο ύφασμα, με κατακόρυφο άνοιγμα εμπρός και μήκος έως κάτω από τα γόνατα. Συναντάται με τοπικές παραλλαγές όπως π.χ. στη Μπάλτζα και το Ρουμλούκι.

Το αντερί, κατασκευασμένο από μεταξωτό ή βαμβακερό ύφασμα, έχει την ίδια μορφή με το σαγιά και συναντάται άλλοτε ως εσωτερικό ένδυμα όπως στη Λιούντζα και άλλοτε ως εξωτερικό όπως στο Ικόνιο.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.