Όψεις της ελληνικής κοινωνίας (αίθουσα 19)

Τα αντικείμενα της αίθουσας φωτίζουν όψεις της ζωής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα

 

Τα έπιπλα προέρχονται από τις κατοικίες ιστορικών προσώπων.

Το τραπέζι στο κέντρο ανήκε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε΄, το γραφείο στο βάθος δεξιά στον αρχιστράτηγο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το μικρό συρταρωτό έπιπλο στο ναύαρχο του 1821 Γεώργιο Σαχτούρη, το έπιπλο-βιτρίνα στο βάθος αριστερά στον Υδραίο ναυτικό αγωνιστή Αναστάσιο Τσαμαδό και η πολυθρόνα αριστερά στον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαο Μαυρογένη.

Τα επιτραπέζια ρολόγια και τα κεραμικά διακοσμητικά αντικείμενα είναι προϊόντα της ευρωπαϊκής φιλελληνικής παραγωγής του 19ου αι.

Οι γυναικείες ενδυμασίες ανήκαν σε μέλη ιστορικών οικογενειών της Επανάστασης και σε Κυρίες των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας. Οι Επίτιμες Κυρίες φορούσαν, κατ’ απαίτηση της Αμαλίας, τις ενδυμασίες της περιοχής τους, ενώ οι Κυρίες των Τιμών έφεραν τη στολή της Αυλής που καθιερώθηκε από την Αμαλία. Η ενδυμασία τύπου Αμαλίας αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από διάφορες παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και επικράτησε έκτοτε ως εθνική γυναικεία ενδυμασία που φορέθηκε σε όλα τα ελληνικά αστικά κέντρα.

Διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά οι ενδυμασίες των: Θεοφανής Χατζοπούλου, Φωτεινής Γεν. Κολοκοτρώνη, Επίτιμης Κυρίας των Τιμών, Ρουσσώς Χουρμούζη, Βιλελμίνης Ράϊνεκ, Κυρίας των Τιμών, και Μαρίας Δηλιγιάννη. Η ανδρική ενδυμασία με τη φουστανέλα ανήκε στον Γενναίο Κολοκοτρώνη, υπασπιστή του Όθωνα και τελευταίο πρωθυπουργό της οθωνικής περιόδου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι υδατογραφίες που φιλοτέχνησε από το 1836 έως το 1845 ο Σκώτος ζωγράφος James Skene, οι οποίες αποδίδουν τοπία και μνημεία της Ελλάδας, κυρίως των Αθηνών. 

Gallery
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.