Παρουσίαση έκδοσης: "Maxime Raybaud. Απομνημονεύματα από την Ελλάδα"

Ημ. εκδήλωσης
17 Ιουνίου 2022, 20:30
Τοποθεσία
Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα
17 Ιουνίου 2022: Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα

 

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα, η παρουσίαση του δίτομου έργου του Γάλλου φιλέλληνα Jean François Maxime Raybaud Απομνημονεύματα από την Ελλάδα. Συμβολή στην ιστορία του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, το οποίο περιλαμβάνεται στη σειρά φιλελληνικών κειμένων που εκδίδει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ) με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Θα μιλήσει η Δρ Ν. Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ιστορικός των Θεσμών,

με θέμα: Jean François Maxime Raybaud. Ένας Γάλλος φιλέλληνας στον Ελληνικό Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο, σχετικά με την Ύδρα.

Ο Γάλλος αξιωματικός Jean François Maxime Raybaud έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1821. Το έργο του Mémoires sur la Grèce, pour servir à l’histoire de la guerre de l’indépendance…, το οποίο εκδόθηκε το 1824-1825 στο Παρίσι, αποτελεί πολύτιμη πηγή για την ιστορία του ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας, καθώς προσφέρει τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων, παρουσιάζοντάς τα, κατά γενική ομολογία των ιστορικών μελετητών, με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα σε σχέση με τις διηγήσεις άλλων ξένων αξιωματικών που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.

Σε αυτό περιγράφονται τα γεγονότα των δύο πρώτων ετών του πολέμου (1821–1822). Ο συγγραφέας ξεκινά τη διήγησή του με την αναχώρησή του από τη Μασσαλία τον Ιούλιο του 1821 και ολοκληρώνει το έργο του με την αποχώρησή του στις αρχές του 1823. Μεγάλο μέρος του πρώτου τόμου αφιερώνεται στην πολιορκία και στην άλωση της Τριπολιτσάς. Προτάσσεται δε εκτενής ιστορική εισαγωγή, που συνέταξε ο ιστορικός Alphonse Rabbe, περιγράφοντας την ιστορία του ελληνικού χώρου από τη ρωμαϊκή κατάκτηση μέχρι την οθωμανική κυριαρχία, καθώς επίσης, σε ιδιαίτερο κεφάλαιο, τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τοποθετούνται πριν από την άφιξη του συγγραφέα. Στον δεύτερο τόμο γίνεται εκτενής αναφορά στην αποστολή του συγγραφέα στη Θεσσαλία, στην εκστρατεία στη Δυτική Ελλάδα και στις περιπλανήσεις του μέχρι την αναχώρησή του για τη Σμύρνη. Στο παράρτημα, στο τέλος του δεύτερου τόμου, ο συγγραφέας παραθέτει πρωτότυπα έγγραφα σε γαλλική μετάφραση και ένα κείμενο του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου σχετικά με τον Ρήγα Βελεστινλή. Τρία τοπογραφικά σχέδια των πεδίων των μαχών στην Τρίπολη, το Κομπότι και το Πέτα προστίθενται στο τέλος του τόμου στον οποίο γίνεται αναφορά στα γεγονότα.

Η μετάφραση του κειμένου εκδόθηκε με την υποστήριξη του Προγράμματος βοήθειας για εκδότες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα).

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.