Παρουσίαση ελβετικών φιλελληνικών φυλλαδίων

Ημ. εκδήλωσης
23 Μαΐου 2022, ώρα 19:00
Τοποθεσία
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Παρουσίαση ελβετικών φιλελληνικών φυλλαδίων μεταφρασμένων στα ελληνικά, 23 Μαΐου 2022. Περιλαμβάνονται στη σειρά φιλελληνικών κειμένων που εξέδωσε η ΙΕΕΕ με αφορμή τη διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Στις 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η παρουσίαση πέντε ελβετικών φιλελληνικών φυλλαδίων, μεταφρασμένων στα ελληνικά, τα οποία περιλαμβάνονται στη σειρά φιλελληνικών κειμένων που εξέδωσε η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ) με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η μετάφραση και έκδοση των φυλλαδίων ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ της ΙΕΕΕ-ΕΙΜ και της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας (Association des Amis de la Bibliothèque d’Andritsena: AABA), με σκοπό την ανάδειξη του φιλελληνικού κινήματος στην Ελβετία και της πολύπλευρης συμβολής των Ελβετών στην ενίσχυση του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η μετάφραση και έκδοση των κειμένων ήταν χορηγία της AABA, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την ΙΕΕΕ-ΕΙΜ και την AABA, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθηναν: 

  • Ο Γενικός Γραμματέας της ΙΕΕΕ, Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης
  • Ο Πρόεδρος της ΑΑΒΑ, Δρ Δημήτριος Τσελεπή
  • Ο Πρέσβυς της Ελβετίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Olaf Kjelsen

Τη σειρά των ελβετικών φιλελληνικών εκδόσεων παρουσίασε ο Διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημήτρης Δημητρόπουλος.

Αποσπάσματα από τα έργα ανέγνωσε ο ηθοποιός Jérôme Kaluta.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΕΙΜ, Δήμητρα Κουκίου.                                           

Στη σειρά περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδόσεις (μετάφραση Δρ Δημήτριος Τσελεπής, Αθήνα: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 2022):

1.      Johann Heinrich Müller, Μικρό σύγγραμμα προς το ποίμνιο του εφημέριου Müller στο Embrach ή Μερικοί λόγοι για τους οποίους o Ελβετός οφείλει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολίτη του κόσμου, να εύχεται και να χαιρετίζει την ευτυχή κατάκτηση μιας ευγενούς ελευθερίας για τους Έλληνες.

2.      Ludwig Karl Stuckert, Γεωργάκης Ολύμπιος. Ένα κλωνάρι δακρύων στον τάφο των πεσόντων Ελλήνων, φυτεμένο από τον Ludwig Stuckert.

3.      Juste Olivier, Ο Μάρκος Μπότσαρης στο όρος Αράκυνθος (βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Λωζάννης, 1825).

4.      Επίσημα έγγραφα για τις αποστολές βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Eynard και για την κατάσταση της Ελλάδας κατά τα τέλη Ιουλίου 1826. Δημοσιευθέντα από την υπέρ των Ελλήνων Επιτροπή της Γενεύης. I.

5.      Επίσημα έγγραφα για τις αποστολές βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Eynard. Δημοσιευθέντα από την Υπέρ των Ελλήνων Επιτροπή της Γενεύης. ΙI.

Gallery
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.