48ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών

Διάρκεια Έκθεσης
1-7 Ιουλίου 2024
Τοποθεσία
Αθήνα και Μεσολόγγι
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα φιλοξενήσει την δεύτερη μέρα των εργασιων του  48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου με τίτλο «Μπάιρον: Ο Προσκυνητής της Αιωνιότητας»  

 

Τη διακοσιοστή επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (1788-1824) στο Μεσολόγγι τιμά η Διεθνής Ένωση Βυρωνικών Εταιρειών στο 48ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο με τίτλο «Μπάιρον: Ο Προσκυνητής της Αιωνιότητας», το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα και στο Μεσολόγγι από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ως την Κυριακή 7 Ιουλίου. Το συνέδριο διοργανώνει η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο συνέδριο θα εξεταστεί πολύπλευρα το φαινόμενο Μπάιρον, ο ρομαντικός ποιητής και ο ξεχωριστός φιλέλληνας, ο «Προσκυνητής της Αιωνιότητας» όπως τον αποκάλεσε ο ομότεχνός του Σέλλεϋ, στη συγχρονική και στη διαχρονική του διάσταση. Στις συνεδρίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την πρόσληψη και την επιρροή του Μπάιρον, τα προσκυνήματά του, όψεις του βυρωνικού ηρωισμού, τη συνομιλία του με άλλους ποιητές, την απήχηση και την έντυπη κληρονομιά του. Θα εξεταστεί η σχέση του Μπάιρον με τους συγχρόνους του αλλά και τους κληρονόμους του σήμερα, η σχέση του με την ποπ κουλτούρα αλλά και με την Ανατολή. Τις ομιλήτριες και τους ομιλητές θα απασχολήσουν επίσης ειδικές έννοιες με αναφορά στο έργο και στον βίο του Μπάιρον, στις θεματικές «Αιωνιότητα, Άπειρο, χριστιανισμός» και «Ο Μπάιρον και ο φυσικός κόσμος», καθώς και ειδολογικά και εκδοτικά ζητήματα στις ενότητες «Μορφή / Είδος / Αποσπάσματα» και «Έρευνες, ανακαλύψεις και κληρονομιές» ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της διασημότητας του Μπάιρον στην εποχή του και της υστεροφημίας του.

Περισσότεροι από 100 σύνεδροι, 67 ομιλητές και ομιλήτριες από 48 πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου. Τις κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου θα δώσουν η ιστορικός τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου («Ut pictura poesis: Η ποίηση του Μπάιρον σε αντιπαράθεση με τη βυρωνική εικονογραφία»), η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του St Andrews Jane Stabler («“Ο χρόνος είναι – Ο χρόνος ήταν – Ο χρόνος είναι παρελθόν”: Στιγμές με τον Προσκυνητή της Αιωνιότητας») και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Andrew Stauffer («Ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι, 1824-2024»).

Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου θα είναι η συζήτηση στην Αθήνα μεταξύ δύο απογόνων του Μπάιρον, του John Lytton, 5ου Κόμη του Λύττον, με τον Λόρδο Robin Byron. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στο Μεσολόγγι με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Μπάιρον εδώ, ο Μπάιρον τώρα» και ομιλητές τους Roderick Beaton, διακεκριμένο καθηγητή του King’s College London, πρόεδρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Peter Graham, καθηγητή του Πανεπιστημίου Virginia Tech στις ΗΠΑ, Stephen Minta, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γιόρκ στη Μεγάλη Βρετανία, Naji Oueijan, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Notre Dame στον Λίβανο και Μαρία Σχοινά, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 19.30, στην Μεγάλη αίθουσα του Κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Matthew Lodge, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, η Ολυμπία Βικάτου, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος, δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Τρίτη 2 Ιουλίου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), και από την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Μεσολόγγι, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Κύπρου 30).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

ΑΦΙΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 48ου ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.