Ξενάγηση στην Οικία & Ατελιέ Τέτση στην Ύδρα

Ο Γιώργος Ρόρρης ξεναγεί στην Οικία & Ατελιέ Τέτση στις 17 και 18 Ιουνίου 2017. Ώρες 19:00 και 11:00 αντίστοιχα.

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από την άνοιξη του 2017 έχει ανοίξει στο κοινό το νέο παράρτημά του στην Ύδρα, την Οικία & Ατελιέ Τέτση. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του αείμνηστου καλλιτέχνη, ακαδημαϊκού και δασκάλου, αντί άλλων εγκαινίων το Μουσείο δίνει το λόγο σε ανθρώπους που γνώρισαν το σπίτι σε στιγμές ευφρόσυνες και δημιουργικές.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 19:00 και την Κυριακή 18 στις 11:00, ο μαθητής και στενός φίλος του Τέτση ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο οποίος έζησε και εργάστηκε εκεί για μεγάλα διαστήματα, θα μοιραστεί τις αναμνήσεις του με τους επισκέπτες και θα ζωντανέψει τον κόσμο του σπιτιού δίνοντας το προσωπικό του στίγμα.

Το σπίτι, αρχικά κατοικία των παππούδων του Τέτση, έχει συνδεθεί με τις πρώτες επαφές του καλλιτέχνη με τη ζωγραφική. Αργότερα ο Παναγιώτης Τέτσης στέγασε εκεί για μεγάλο διάστημα το ατελιέ του στο νησί και φιλοξενούσε τους φίλους και μαθητές του ως πριν μια δεκαετία περίπου.

Η τυπική αυτή υδραίικη κατοικία στο γύρισμα του 19ου αι. χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας. Σκοπός του Μουσείου, σύμφωνα με την επιθυμία του Τέτση, είναι η συντήρηση και ανάδειξη τόσο του ατελιέ με τα έργα του στον όροφο όσο και της οικογενειακής κατοικίας με το μπακάλικο-ταβέρνα στο ισόγειο και την αποθήκη κρασιού στο υπόγειο.

Η Οικία & Ατελιέ Τέτση είναι επισκέψιμη μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της γειτονικής Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του Τέτση με θέμα την Ύδρα, δωρεές του ιδίου, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη.

(Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι του Λεωνίδα Δημακόπουλου και η έγχρωμη της Θάλειας Κυμπάρη) 

Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα 18040

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 25 Μαρτίου - τέλος Οκτωβρίου, καθημερινά, 10:00-16:00

Τηλ.-fax: 22980 52421

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Gallery
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.