Masterclass σεναρίου από τον Soloúp στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Σεμινάριο εξειδίκευσης (masterclass) για την ανάπτυξη ενός σεναρίου graphic novel, με γενικό τίτλο: «Έρευνα, χτίσιμο, ροή, σπονδυλωτή δομή, διαδραστική αφήγηση».

Τα Σαββατοκύριακα 12-13 και 19-20 Μαρτίου 2022 οργανώνεται στον χώρο του Μουσείου σεμινάριο εξειδίκευσης (masterclass) για την ανάπτυξη ενός σεναρίου, με γενικό τίτλο: «Έρευνα, χτίσιμο, ροή, σπονδυλωτή δομή, διαδραστική αφήγηση». Το σεμινάριο οργανώνεται με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας» (εκδόσεις Ίκαρος) και την ομώνυμη έκθεση που παρουσιάζεται στο ΕΙΜ, και θα αναπτυχθεί σε τέσσερεις 2ωρες συναντήσεις, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής.

Με αφετηρία τη σεναριακή δομή του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας», οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το χτίσιμο ενός σύνθετου σεναρίου στα κόμικς και κατά προέκταση τη σύνθεση μιας αφήγησης στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Επιπλέον, θα διερευνήσουν την ποικιλία εφαρμογών των «σεναρίων» (σε εκθέσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές δράσεις, εικονικά περιβάλλοντα) και τη διάδρασή τους με το κοινό (επισκέπτες, αναγνώστες, θεατές). Στην τελευταία συνάντηση του masterclass, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις δικές τους ιδέες, διερευνώντας πιθανές αναπτύξεις σεναρίων.

Δομή των συναντήσεων:

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια:

α) Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, 10:30 π.μ.-12:30 μ.μ.:

Σύνθεση, ανάλυση σεναρίου, χτίσιμο έρευνας, χρήση πηγών.

β) Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, 10:30 π.μ.-12:30 μ.μ:

Εφαρμογές σεναρίων, διαδραστικές αφηγήσεις στον χώρο, ανάπτυξη σεναρίων από τους συμμετέχοντες.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Αντώνης Νικολόπουλος/Soloúp (Σκιτσογράφος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΤΠΤΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Ανάπτυξη έρευνας, χρήση πηγών: Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια ΕΙΜ), Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός, Επιμελήτρια ΕΙΜ), Παναγιώτα Παναρίτη (Δρ. Αρχαιολογίας, Επιμελήτρια ΕΙΜ)

Το masterclass πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας» με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» (Αριθμός πρότασης: 20) και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.


Masterclass σεναρίου από τον Soloúp

12,13, 19,20 Μαρτίου 2022 (10:30-12:30)

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα, 10561

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων : 8 άτομα

Ηλικία: 17 και άνω

Δήλωση συμμετοχών στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.