Αρχιτεκτονικά σχέδια

Πρωτότυπα αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, ρυμοτομικά κ.ά. σχέδια, καθώς και παλαιά αντίγραφα σχεδίων.

 

Η συλλογή συγκροτήθηκε ουσιαστικά από τρεις βασικές ενότητες:

Μία σημαντική ενότητα 50 σχεδίων προέρχεται από δωρεά του στρατηγού Πέτρου Λυκούδη το 1916. Τα μισά είναι σχέδια των κυριότερων φρουρίων της οθωνικής Ελλάδας. Πολλά από αυτά έχουν εξαιρετική σημασία λόγω πρώιμης χρονολόγησης (1830 - 1850) και λόγω πολεοδομικών, ρυμοτομικών κ.ά. πληροφοριών που περιέχουν. Τα υπόλοιπα είναι μελέτες για αμυντικές οχυρώσεις και διαγράμματα βολής πυροβόλων από τον ίδιο τον Λυκούδη.

Ένα σύνολο 170 σχεδίων, ανήκε στην προσωπική συλλογή του βασιλέως Γεωργίου Α’ και προέρχεται από το Μουσείο Γεωργίου Α΄. Περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά και τοπογραφικά σχέδια από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και στην Κέρκυρα, σχέδια δημοσίων κτηρίων, πολεοδομικά σχέδια όπως αυτό των Αθηνών από τον Leo von Klenze (1834) και ανεκτέλεστα σχέδια του ιδίου για βασιλικό παλάτι στον Κεραμεικό, η ενυπόγραφη από τον αρχιτέκτονα F. Gaertner πρόσοψη των ανακτόρων της Αθήνας (σημερινή Βουλή των Ελλήνων) που φέρει ενυπόγραφη έγκριση από τον Όθωνα (1836), το πρώτο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας από τον αρχιτέκτονα F. Adler, 1883 κ.ο.κ.

Η μεγαλύτερη ενότητα, περίπου 700 σχέδια, αποτελείται από αποτυπώσεις κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (Μακεδονία, Πίνδος, Πήλιο, Ύδρα, κ.λπ.) που είχε αναλάβει ομάδα νέων αρχιτεκτόνων (Δημήτρης Μωρέτης, Αλεξάνδρα Πασχαλίδου-Μωρέτη, Γιώργος Γιαννουλέλλης, Μαρίκα Ζαγορησίου κ.ά.), υπό την εποπτεία του καθηγητή τους Δημήτρη Πικιώνη κατά τα έτη 1936-1940, για λογαριασμό του Συλλόγου Ελληνική Λαϊκή Τέχνη (με πρόεδρο τη Ναταλία Παύλου Μελά). Πρόκειται ίσως για την πρώτη προσπάθεια συστηματικών καταγραφών ιστορικών κτισμάτων στην Ελλάδα. Στην ενότητα αυτή εντάσσονται και ζωγραφικά σχέδια του Νίκου Εγγονόπουλου και του Γιάννη Τσαρούχη, με σπίτια της Μακεδονίας και της Αθήνας, που είχαν φιλοτεχνηθεί για τον ίδιο σύλλογο και για τους ίδιους σκοπούς.

Επίσης διατηρούνται εκατοντάδες φωτογραφίες κτηρίων από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες μελετητές. Το σύνολο παραδόθηκε στην ΙΕΕΕ το 1969 από τα εναπομείναντα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου μετά τη διάλυσή του.

Gallery

Έκθεση εικόνων

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.